Haber

Mısır, Addis Ababa’da Hedasi Barajı müzakerelerinin yeni turunu düzenlemeye karar verdi

Mısır, Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’da “Hedasi Barajı” konusunda yeni tip müzakere yapılması konusunda “anlaşma”ya varıldığını duyurdu.

Mısır Sulama Bakanlığı, Hedasi Barajı’na ilişkin başkent Kahire’de düzenlenen 2 günlük yeni müzakere turunun tamamlanmasının ardından yazılı açıklama yaptı.

Bakanlığın açıklamasında, Mısır, Sudan ve Etiyopya’dan ilgili heyetlerin katılımıyla iki gün boyunca bakanlar düzeyinde yürütülen müzakere turunun sona erdiği belirtildi.

Açıklamada ayrıca, Hedasi Barajı’nın doldurulması ve işletilmesine ilişkin kurallara ilişkin üç ülkenin mutabakata vardığı konularda müzakere sürecini tamamlamak ve anlaşmaya varmak amacıyla bir sonraki toplantının Addis Ababa’da yapılmasına karar verildiği belirtildi.

Mısır Sulama Bakanlığı 27 Ağustos’ta yaptığı açıklamada, 2 yıl aradan sonra Etiyopya ve Sudan’dan heyetlerin katılımıyla Kahire’de Hedasi Barajı müzakerelerinin yeniden başladığını duyurdu.

Bakanlık, 24 Eylül’de yaptığı açıklamada, Hedasi (Nahda) Barajı’na ilişkin Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’da yürütülen ikinci tip yeni müzakerelerde önemli bir ilerleme kaydedilmediğini bildirdi.

Mısır ve Etiyopya’nın Hedasi Barajı anlaşmazlığı

Etiyopya, Mısır ve Sudan, Hedasi Barajı konusunda 10 yılı aşkın süredir çatışıyor.

Yaklaşık yüzde 80’i kendi topraklarından gelmesine rağmen Nil sularının yalnızca yüzde 3’ünden yararlanabilen Etiyopya, Afrika’nın en büyüğü olacak Hedasi Barajı’nın inşaatına 2 Nisan 2011’de başladı.

Baraj, Sudan-Etiyopya ucuna yakın bir bölgede, Nil Nehri’nin yüzde 85’ini besleyen Mavi Nil Nehri kolu üzerine kurulmuş olması nedeniyle büyük değer taşıyor. Etiyopya, Hedasi Barajı ile elektrik açığını kapatmayı ve elektrik satmayı hedefliyor.

Addis Ababa yönetimi, Mısır ve Sudan ile anlaşmaya varamamasına rağmen barajın doldurulmasında ısrar ederken, Kahire ve Hartum yönetimleri, Nil suyunun paydaş başına düşen yıllık payını etkilememek için öncelikle üçlü bir anlaşmaya varılması gerektiğini belirtiyor. ülke.

Temmuz 2020’de ilk dolumu yapılan barajda, tepkilere rağmen 20 Şubat 2022’de elektrik üretimine başlandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu