Haber

Hatay’da depremde çöken binalardaki kusurlarla ilgili 113 kişi tutuklandı

Hatay Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Çelikkol, 6 Şubat 2023’te yaşanan depremde kentin merkez Antakya ve Defne ilçelerinde yıkılan binalardaki inşaat kusurları nedeniyle 113 kişinin tutuklandığını söyledi.

Çelikkol, Hatay Adliyesi Konferans Salonu’nda düzenlenen “Medya İletişim Bürosu Koordinasyon Toplantısı”nda gazetecilerle bir araya geldi.

Depremde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet dileyen Çelikkol, afetlerde Hatay Adliyesi ve Hatay ceza infaz kurumlarında çalışan 32 işçinin de hayatını kaybettiğini kaydetti.

Çelikkol, Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü çalışmalara ilişkin şunları söyledi: “Deprem Suçları Soruşturma Bürosu’nda 22 bin 581 soruşturma dosyası açıldı. Yapılan inceleme ve tespitler sonucunda bunlar bina bazında değerlendirildi. Birleştirme sonucunda bu dosyalar 3 bin 522 dosyaya dönüştürüldü.” Formda bilgi verdi.

6 Şubat’tan bu yana depremle ilgili 113 kişi tutuklandı

Çelikkol, bilirkişi heyetleri tarafından 2 bin 601 binada olay yeri incelemesi yapıldığını belirterek, “Cumhuriyet Başsavcılığımızca ölümlerin gerçekleştiği 1759 bina tespit edilmiş olup, soruşturmalar devam ediyor. Soruşturmaya konu deprem belgelerinden; 975 binanın ruhsatsız yapı olduğu belirlendi. Soruşturma süreci kapsamında Antakya ve Defne belediyelerindeki binalarda inceleme yapılıyor.” “Delillerin kaybolmaması için Başsavcılığımızca ruhsat belgelerine el konuldu. Ölümün meydana geldiği binalara ilişkin Antakya Belediyesi’nden 1370, Defne Belediyesi’nden ise 231 ruhsat belgesi Başsavcılığımız tarafından tarandı. Ofisimize alınarak UYAP ve CD ortamına aktarılmış olup, söz konusu tüm fiziki lisans belgeleri emanet ofisimizde muhafaza edilmektedir.” dedi.

Soruşturmalarla ilgili bilgi veren Çelikkol, “Soruşturmalar kapsamında 6 Şubat 2023 tarihi itibarıyla çöken binaların inşaatında sorumlu olan 113 şüpheli, Başsavcılığımızın talebi üzerine tutuklandı. Deprem araştırmaları kapsamında Hatay merkezdeki ölümlü tüm binaların inceleme ve tespit süreci tamamlandı.” söz konusu.

İnşaat mühendisleri, jeoloji mühendisleri, mimarlar ve teknik personelin yardımıyla yıkılan binaların kolon, kiriş ve perde betonlarından numuneler alındığını anlatan Çelikkol, şöyle devam etti:

“Binalardan alınan beton ve demir numunelerinin malzeme kalitesi ölçülmek üzere laboratuvarlara gönderildi. Laboratuvar sonuçları geldikten sonra belediye ruhsat belgesindeki belgeler ve bu belgeler arasında yapı ruhsatı, yapı kullanma izin belgesi, statik ve mimari gibi belgeler yer alıyordu. proje, saha etüt raporu, statik hesap tablosu, yapı kontrol sözleşmesi.Üniversitelerin yapı bilimi bölümünün analiz, geoteknik ve malzeme bölümünde 5 ve 7 kişilik öğretim üyesinden oluşan bir kurul oluşturularak diğer bilgi ve belgeler uzmanlara gönderildi. Bu süreçte 14 üniversite ile iş birliği yapılarak inceleme dokümanları ve ilgili binaların uzman heyetleri tarafından alınan çekirdek ve demir karotlar oluşturuldu. “Örnekler analiz için üniversitelere gönderildi.”

Başsavcı Çelikkol ayrıca, üniversite heyetlerinin, ölümlerin gerçekleştiği binalara ilişkin soruşturma belgeleri kapsamında kusur tespiti amacıyla bilirkişi incelemeleri yaptığını da belirtti.

atkaracalar-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu